top of page

NEDEN ÖNCE CİMNASTİK?

Duyusal Sistemimiz 7 bölümden oluşmaktadır;

Bu duyuların 5 tanesi hepimizin bildiği tat, koku, dokunma, görme ve işitme duyularıdır. Günümüzde 2 duyusal sistemden daha bahsedilmektedir. Bunlar;


Vestibuler Duyu (Hereket ve denge): İç kulakta yer alır. Yer çekimiyle bağlantılı olarak, vücudumuzun alan içerisinde nerede olduğunu, hızını, yönünü ve hareketini algılamamızı sağlar, bize bununla ilgili bilgi verir. Bu sistem vücudumuzu dengede tutmak ve vücudumuzun postürünü korumak için temeldir.


Proprioseptif Duyu (Vücut farkındalığı): Kaslarda ve eklemlerde yer alır ve vücudumuzun nerede olduğunu söyler. Bununla birlikte vücut parçalarının nerede olduğu ve nasıl hareket ettiklerine ilişkin bilgi verir.


Cimnastik, hareket çeşitliliği ve vücudun hareket halinde iken nasıl konumlandığının sürekli takip edilip geri bildirimlerle çocuklara öğretilmesi nedeniyle bu iki duyusal alanda diğer branşlara oranla çok daha fazla gelişim sağlanmasında etkili olur. Uzun yıllardır birçok velimizden çocuklarının ilk defa kayak yaptığı halde hemen kaymayı öğrendiği ya da yüzmeye başlatıldığında komutları hemen algılayıp düzgün bacak vuruşunu en kısa sürede öğrendiği gibi geri bildirimler almamızın sebebi, cimnastiğin bu duyuların gelişimini maksimum düzeyde sağlamasıdır. (Örneğin çember hareketinde; ellerini nereye ve hangi pozisyonda koyacağı, dönüş esnasında vücudun pozisyonu, bacakların açıklığı, sıkılığı gibi hareketin her anında bedeninin uzaydaki pozisyonunu hissetmesini sağlıyoruz) İyi ve doğru yönlendirilmiş cimnastik programı denge, esneklik, sürat, koordinasyon, dayanıklılık, kuvvet gibi temel motorik özellikleri maksimum düzeyde geliştirir.

Bunlara ek olarak cimnastiğin çocukların psikososyal gelişimleri açısından da faydalı olduğu birçok çalışma ile kanıtlanmıştır.

 

Cimnastik eğitimi alan çocuklarda görülen özellikler;

* Spor, çocuğunuzun daha sosyal ve dışa dönük bireyler olarak gelişmesine imkan tanır.

* Hiperaktif çocuklarda daha sakin davranış durumu oluşmasını sağlar.
* Duruş bozukluklarının düzeltilebilmesine yardımcı olur.

* Denge sorunu yaşayan çocuklarda olumlu yönde ilerleme sağlar.

* İletişim kuramayan çocukların sosyalleşebilmesine imkan tanır.

* Çocuğunuzun yaşıtları arasında daha aktif ve girişken olabilmesini sağlar.
* Yaşıtlarına göre daha olgun ve sorumluluk sahibi olabilmesine imkan tanır.

* Bedensel ve ruhsal yönden gelişimlerini ve estetik bir görünüme sahip olmalarını sağlar.
* Dikkat, algı, karar verme becerileri gelişir..

* Boylarına göre kilo ve vücut kas kütlesini dengeler.

* Yaşıtları arasında daha aktif ve kendi çevresiyle barışık, mutlu ve özgüvenli olmalarını sağlar.

bottom of page