top of page


CİMNASTİKTE AYNI HAREKETLER NEDEN SÜREKLİ TEKRAR EDİLİYOR VEYA BAZEN GERİ DÖNÜLÜYOR?


Cimnastikte amut, çember ve taklalar temel hareketlerdir. Bu hareketlere başlayabilmek için ise, vücut tutuluşunu, koordinasyonu ve kuvveti geliştirecek ön çalışmalar yapmak gerekir. Hayvan taklidi yürüyüşleri ile hedeflenen tam da bu dur.

Ellerini nereye/nasıl koyacak, yürürken nereye bakacak, bacaklarını nasıl tutacak, kolları yürüyüş esnasında vücut ağırlığını taşımaya kademeli olarak alışacak vs. vs… Dayanmayı, vücut kontrolünü öğretmeden, yeterli kas gelişimi sağlanmadan temel hareketlere başlanamaz, başlanırsa da teknik olarak yanlış bir öğrenme gerçekleşir. Her hareketin bir öncekine bağlı olduğu bir branş olan cimnastikte hatalı çember yapan bir çocuğa, çember flikflak yaptıramayız… ya yapamaz ya da sakatlanır…


Dışarıdan yapılıyor gibi görülen bir hareket, biz antrenörler tarafından birçok farklı açıdan değerlendirilmektedir. Hareketin her aşamasındaki vücut tutuluşu (kollar, dizler, bacaklar, parmak uçları, ellerin pozisyonu, havadaki vücut pozisyonu, inişteki vücut pozisyonu, teknik vs…) büyük önem arz etmektedir. Zira, 1. hareketteki ufak bir yön değişikliği bile bağlantılı harekette sakatlanmaya veya bağlantılı hareketin hiç öğretilememesine sebep olmaktadır.


Örneğin, çember hareketini öğrenen bir öğrenciye ;
 

* Başlangıç duruş pozisyonu,
* Harekete başlama bacağı,
* Ayağını basması gereken yer,
* Savurma bacağının sıkılığı ve savurma yönü,
* Ellerini koyacağı yer, Ellerin pozisyonu,
* Hareket esnasında bakacağı nokta,
* Hareket esnasında kollar ve bacakların sıkılığı,
* Hareket esnasında bacak açıklığı,
* İniş pozisyonu…  

gibi bir sürü gereklilikten dolayı onlarca komut verilmektedir. Tüm bu komutların bir anda mükemmel bir biçimde uygulanması neredeyse imkansızdır. Motor öğrenme konusunda bahsi geçen 3000-5000 tekrar, teknik açıdan doğru bir hareket yapılabilmesi için gereklidir. (Motor öğrenme: hareketin otomatik hale gelmesi, yani bir hareketin her seferinde aynı düzgünlükte yapılabilmesi demektir)


Ayrıca, çember hareketi sadece çember çalışarak, amut sadece amut yaptırarak öğretilmemektedir. Cimnastikte her bir hareket için, hedefli basamaklama (metodik basamaklama) çalışmaları yapılmaktadır. Hedefsiz gibi görünen tüm çalışmalar gelişime hizmet etmektedir. Bu nedenle, ”Teknik olarak düzgün bir hareket için”, tekrar sayısı ve basamaklama çalışmaları çok önemlidir.
 

1.png
2.png

SEVİMLİ AMA YANLIŞ                                           

1d2379c4.jpg

DOĞRU !

bottom of page